torsdag 10 maj 2012

Boktips - Sarahs nyckel och Högre än alla himlar

Två väldigt bra böcker. Så jag vill passa på att dela med mig av de boktipsen. Jag uppskattar själv när jag får tips om bra böcker. Och ännu bättre är det att få böcker i present. Alltid lika spännande och se vilken bok personen har valt ut. Ofta är det en bok som jag kanske inte själv hade valt, och den kan vara hur bra som helst. Då blir jag extra glad för att jag inte missade den! :)


Sarahs nyckel utspelar sig dels i det ockuperade Frankrike under andra världskriget och dels i nutidens Paris. De två huvudpersonerna är en liten judisk flicka, Sarah, och en amerikansk kvinna, Julia, som är journalist, gift med en fransman och bosatt i Paris.

Sarah förs en dag bort tillsammans med sin mamma och pappa och tusentals andra judar. Kvar i en garderob, som är deras hemliga gömställe, blir hennes lillebror. Man får följa hennes kamp för att överleva det fruktansvärda hon utsätts för, och hennes kamp mot tiden för att rädda sin lillebror.

Julia får i uppdrag att skriva ett reportage om 60-årsdagen av Vel´d´Hiv, dagen då tusentals franska judar fördes bort av fransk polis. Hon stöter på Sarahs familjehistoria och börjar gräva i det förflutna. I sina efterforskningar finner hon kopplingar till sin egen familj.

Det är en väldigt välskriven och gripande bok. Det går knappt att förstå att det som beskrivs faktiskt har hänt, och vid något tillfälle fick jag tårar i ögonen.


Högre än alla himlar är den första boken i en triologi om ett gäng vänner i 2000-talets Stockholm. Vi får följa Sanna, Victor, Pella, Stefan, Liv och Jalle från nyårsafton 1999 fram till vintern 2003. Boken skildrar deras vardagsliv, tankar, drömmar, rädslor och yrkeserfarenheter, samt hur de alla påverkas av stora händelser omkring dem, exempelvis terrorattackerna i New York 2001 och Anna Linds död 2003.

Det är en bra bok, om än med lite väl mycket miljöbeskrivningar (de första sidorna gav min deja vu-känslor från när vi läste August Strindberg i skolan...). Men trots lite högtravande språk så är det skildringar av personer och händelser som håller mig fast och får mig att vilja läsa mer. Boken är skriven utifrån alla sex personernas perspektiv, vilket är ett sätt att skriva som jag verkligen gillar. Nu väntar jag med spänning på bok nummer två, Blå Koral, som jag tror släpps i höst.


Det var mina boktips för den här gången. Har ni några till mig så lämna gärna en kommentar!

2 kommentarer:

  1. Bra recensioner Malin!
    Jag såg och tyckte mycket om filmen Sarahs nyckel - håller med dig den var gripande. Ett tips till dig är att läsa "Morgon i Jenin" av Susan Abulhawa. Den handlar om en annan utsatt folkgrupp, och även i den boken får du följa en familjs umbäranden sett genom en uppväxande flickas ögon och genom flera krig. En berättelse om något som faktiskt också har hänt och fortfarande händer. Personligen tyckte jag den var ännu mer gripande.
    vänliga hälsningar Anders

    SvaraRadera
  2. Tack, bra tips, det låter som en bra bok!

    SvaraRadera