fredag 4 februari 2011

Skiktmålning

Nu var jag fått lära mig att den teknik som jag målar med heter skiktmålning. Jag visste inte ens att jag hade någon speciell teknik... jag målar ju bara. :) Tekniken innebär i alla fall att målningen byggs upp med många olika lager som får torka emellan. Lagren komplementerar varandra och bygger upp former och ljusskiftningar i bilden. Motivet blir "verkligare" än om färgen bara läggs på så som man ser den. Man använder sig mycket av komplementfärger när man tillämpar skiktmålningstekniken.

Veckans uppgift i skolan var att välja en konstnär som vi tycker om och låta oss inspireras av henne/honom. Vi fick välja på att måla av en, eller en del av en, redan existerande målning, eller måla något annat motiv i konstnärens anda. Jag valde en italiensk konstnärinna som heter Silvia Papas (http://www.galleri-pingvin.no/en/kunstnere/silvia_papas/silvia_papas_maleri.html) och gjorde en målning av mig och Gunnar när vi var i Malaysia. Jag såg hennes tavlor för första gången när vi bodde på hotellet som ligger i anslutning till Göteborgs Central, där det hänger ett antal i foajén och matsalen. Sjukt fina! Vill ha!

Jag började att grunda duken med grå färg och skissade sedan upp konturerna med kol. (Just det steget har jag tyvärr inget foto på, men bilderna nedan är över tavlans utveckling under arbetets gång.) Efter det så målade jag stora fält av vitt, svart och olika gråa toner som en grund, och sen målade jag på lager efter lager med mindre och mindre skiftningar.

Detta är fotot som tavlan målades efter.
Bilden är ännu inte riktigt färdig. Jag behöver jobba mer med bakgrunden och även lite med nyanser i huden.

1 kommentar:

  1. Lena Petterson7 februari 2011 10:41

    Läckert. Spännande med bara en fär klick. Jag ska gå in på Goggel och titta på din favorit konstnär. Kram mam

    SvaraRadera