fredag 18 mars 2011

Drejning

Denna vecka har jag fått prova på att dreja i skolan. Åh så roligt! Det är en jättehärlig känsla att forma leran. Det är kladdigt och skvätter åt alla håll eftersom man måste blöta händerna och leran hela tiden. Ni som känner mig vet att jag inte tycker om att bli kladdig, men i detta fallet så gör det inget. :) Haha, det har påverkat mig så mycket att jag till och med ser, och nästan känner, leran och drejskivan framför mig när jag blundar eller bara sitter och tänker. Tur att vi ska fortsätta jobba med lera nästa vecka. Det kanske inte finns möjlighet för mig att dreja, men då ska jag testa andra tekniker som till exempel kavling och ringling. Kul!

Det svåraste med att dreja är att få lerklumpen centrerad och luftfri. Tur att min lärare fanns till hands. :) Det ser sjukt lätt ut när hon gör det, men det kan jag intyga att det inte är! När man har drejat klart sitt gods så ska det torka ett tag. Därefter ska godset avdrejas. Då ställer man det upp och ner på drejskivan och placerar det så centrerat det går. Det kan vara riktigt klurigt om man inte fått godset helt jämnt under drejningen. För att det inte ska flytta sig när skivan snurrar och man skär bort lera så placerar man små lerklumpar runt om som håller godset på plats. Det är avdrejning, och gods som jag har drejat, som ni ser på bilderna nedan (observera den snygga labbrocken som jag har på mig). Nu står de och torkar i väntan på bränning, förrutom några som ska få öron på måndag och därför ligger inbäddade i en fuktig trasa över helgen. Jag längtar till på måndag! :) Men först ska jag ha en härlig helg med älsklingen, mamma och Jocke!3 kommentarer:

 1. Nu har vi läst och beundrat dina verk. oj oj så fint!!!, utbrister Birgitta.
  Imponerade är vi. Härligt att se konstnär Malins engagemang och koncentration i vit ateljerock.
  Ska bli kul att få veta och se mer när vi kommer till Karlstad.
  Ses!

  SvaraRadera
 2. Det kommer väl bilder på de praktfulla konstverken glaserade och klara?

  SvaraRadera
 3. Jadå, det gör det. Jag tror att vissa av dem bränns för första gången just nu faktiskt. Sen ska de glaseras och brännas igen, så vi får se när de är helt klara. Jag längtar! :)

  SvaraRadera