torsdag 31 mars 2011

Torrnålsgravyr

Denna vecka har vi jobbat med grafik i form av torrnålsgravyr. Jättekul! Jag var lite skeptisk i början, men det blir hur snyggt som helst. Vi har jobbat med gravyr på plexiglasplattor som ristas med en smal metallnål. Man måste ta i en hel del när man ristar, så nu är jag lite trött och öm i höger arm och axel... Det är viktigt med många mikropauser, men det är svårt att komma ihåg att ta pauserna ibland när jag är så inne i arbetet. :)

Så här går det till:
Man börjar med att göra en skiss eller ta fram en bild som man vill överföra till tryckplåten (dvs plexiglasplattan. Det benämns tryckplåt för att det ofta används kopparplåtar.). Bilden/skissen fästs bakom glaset och därefter ristas mönstret in. För att få djup och liv i bilden ristar man på olika vis beroende på hur pass ljust eller mörkt området ska bli. Man kan både rista och pricka in mönster.

När man har ristat färdigt så ska det läggas på färg på tryckplåten. Färgen "torkas runt" på plexiglasskivan så att färg fastnar i ristningarna och torkas bort från övriga ytor. Därefter läggs skivan i pressen med ett papper ovanpå, och motivet överförs som en spegelbild på pappret genom tryck. Nedan visas en bild på tryckmaskinen som vi använde.

Förlaga och ristat motiv


Plexiglasskiva med pålagd och "avtorkad" färg. Redo för tryck.

Tryckpressen. Under den vita filtduken ligger tryckplåten och pappret som motivet sk tryckas på.  Med hjälp av "ratten" på sidan så rullas valsen över plåten och motivet trycks på pappret.

2 kommentarer:

  1. Tjusigt. Proffsigt.
    Måste vara kul att göra.

    SvaraRadera
  2. Det ÄR riktigt kul! :) Och det blir snyggt också.

    SvaraRadera