lördag 14 maj 2011

Svartbränning

I måndags och tisdags var jag och klassen på skolresa. Vi bodde på ett jättemysigt vandrarhem som heter Fyrbo och ligger några mil norr om Karlstad. Det var väldigt härlig miljö att vara i med skogen runtomkring, en sjö precis framför huset, grusvägar och några öppna ängar. Vi hade dessutom helt perfekt väder.

När vi var där så passade vi på att prova på svartbränning. Det är en metod att bränna lera som går till på följande sätt. Man gräver en grop, i vilken man ställer ner ett metallkärl. I metallkärlet lägger man ner lergodset tillsammans med sågspån. Metallkärlet måste förslutas ordentligt så att det inte kommer in något syre. Det är nämligen den syrefattiga miljön under bränningen som gör att lergodset blir svart. Runt metallkärlet läggs ris, grenar och annat virke att elda med. Sen eldar man i gropen i några timmar.Vi eldade i ca 3 timmar och sedan lade vi jord över gropen. Kärlen med lergodset i fick sedan ligga kvar där i drygt två dygn, innan det grävdes upp igen.

Då hade det blivit så här:

Innan bränningen såg det ut så här:

Bilder från bränningen:
Och till slut några bilder på den underbara miljön kring Fyrbo.
2 kommentarer:

  1. Vackra konstverk i vacker miljö.
    Nu har jag lärt mig något nytt. Intressant.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var spännande att testa en ny sorts brännmetod, men jag är nog inte så jätteförtjust i resultatet. Tycker bättre om lerans ordinarie färg eller någon fin glasyrfärg. :) Nästa vecka kommer nog några av de saker som jag drejade för längesen äntligen vara glaserade och klara! Ska bli kul att se hur det blir. :)

    SvaraRadera