onsdag 20 april 2011

Betong

I ett tidigare inlägg nämnde jag att vi jobbat med betong. Här kommer några bilder på det. Det var riktigt roligt att gjuta betong och det är något som man ganska lätt kan göra hemma. Det är ett ganska rått och grovt material att jobba med så det lämpar sig bra för till exempel trädgårdskonst.

Jag testade tre olika metoder för att få till en önskad form. Det första sättet var att karva ut en form ur lera. Det kan vara lite klurigt, för man måste tänka "negativt" eftersom det som karvas bort blir den gjutna formen. Men jag valde en ganska lätt figur så det var inga problem. På den första bilden här nedanför så ser ni lerformen när den är ihopsatt och fylld med betong. För att få i betongen i formen blandades den till riktigt lös och så hälldes den i via en strut av papper. Bredvid lerformen ligger verktygen som användes för att göra formen. Bild nummer två visar det gjutna resultatet, fastsatt på ett armeringsjärn.Ett annat enkelt sätt att gjuta figurer med är att använda redan existerande formar för exempelvis iskuber (som nedan), sandkakor eller muffins.


Det tredje sättet som jag testade var att använda fuktig sand. Jag formade en en hög sand så att den motsvarade formen inuti en skål/ett fat. På sandhögen lade jag ut porslinsbitar och ovanpå det lades betongen. Porslinsbitarna bildade ett mosaikmönster inne i skålarna. Eftersom skålarna blir så klumpiga så är det kanske inte så fint att ha dem inne, men de kan istället användas som fågelbad till exempel.

1 kommentar:

  1. Coolt Malin! Fågelbaden är jättefina, piggar upp vilken trädgård som helst! Kramar

    SvaraRadera