torsdag 11 augusti 2011

Min första hemmagjorda saft!

Idag har jag för första gången kokt saft själv. Eller ja, helt själv var det ju inte. Jag fick hjälp av Gunnar att plocka bär och att hälla den färdiga saften i iskubspåsar att frysa. Och tygsilen fick jag låna av Gunnars mormor. Men annars helt själv! :)

 Först måste ju bären plockas.

 Ett antal liter blev det.

 Sen kokades bären med lite vatten. När vattnet blev varmt så kröp det upp några små kryp. Synd om de små stackarna som flydde för sina liv och äckligt för mig. Urk! Tycker inte om småkryp. Det är det negativa med att göra sådana här husmoderliga saker. Man ser alla små äckliga kryp som man annars kan låtsas inte finns...

 Det blev saft av både röda och svarta vinbär. Återstår att se vad som är godast.

När bären fått koka en liten stund så hälldes de i en tygsil och saften rann ner i bunken. Efter det så hälldes saften tillbaka i grytan igen och blandades med socker. Sen fick den svalna.

Och nu är vi all set för saftkalas! :)

3 kommentarer:

 1. Härligt! Jag kokte rabarbersaft m lite citron på semestern. Det blev gott men lite för sött. Blev saften bra?

  /Joel

  SvaraRadera
 2. Mmm, rabarbersaft låter spännande. Det har jag aldrig testat.

  Saften blev bra, men för min del så kunde den varit lite sötare. Sött är gott! :) Har inte bestämt mig än för om jag tyckte bäst om den svarta eller röda. Ska testa att dricka den svarta varm också för det har jag hört ska vara riktigt gott.

  SvaraRadera
 3. Hej, jag undrar var man kan få tag på en tygsil? ��

  SvaraRadera